E-mailkontakt via E-mail
Discord via Discord
læs også;
København
Aarhus
Arkiv fra 7 okt 2023

Nyheder i Danmark.

Med humor, komedie og skarphed; fortælles aktuelle nyheder.

Denne side er lavet for at skrive aktuelle nyhedes tekster , med satire, humor og komik. For at lave grin med meget af det der bliver skrevet. Da tit er alt for, selv højtidlig og for meget tro på propaganda. Et andet formål med denne web side er også at få flere perspektiver ind i en sammenligning, af aktuelle emner, der er oppe i tiden. Den såkaldte Zeitgeist er et god betegnelse for noget af dette. Der også et formål at gører aktuelle emner let forståelige, og mere faktuelt orienteret. Det er også på sine plads at sige at web side er ment som en humoristisk indslag i den aktuelle debat. Og med en forankring i Danmark.

Balanceakten i Grøn Omstilling: Landbrug, Natur og Energi

erhvervplus.dk 18 december 2023

Den sjove

"Grøn Omstillingens Mange Facetter: Et Spil af Landbrug, Energi og Natur" I Holstebro har en debat om Danmarks fremtidige landskab taget form, en debat der ikke blot afdækker forskelle, men også uventede fællesgrunde. Her står landbruget, energisektoren og miljøforkæmpere over for en kompleks udfordring: Hvordan balancerer vi behovet for landbrug, naturbevarelse og grøn energiproduktion? Med 60% af Danmarks jordareal dedikeret til landbrug, står det klart, at det resterende areal ikke er tilstrækkeligt for at imødekomme alle behov. Prognoserne peger på et behov for yderligere 30.000-40.000 hektarer til grøn energiproduktion, et tal der sætter den nuværende landbrugspraksis under lup. Debatten i Holstebro har været præget af en række varme emner, herunder solcellers plads i landskabet. Det seneste år har set en nedgang i antallet af vindmøller, mens solcelleparker har fundet vej til landskabet, til tider til borgernes misbilligelse. Et spørgsmålstegn hænger over solcellernes æstetiske indvirkning på landskabet, samt deres effektivitet og placering. Kristian Jensen fra Greenpower Denmark og Niels Erik Madsen fra Skovgaard Energy har belyst dilemmaet omkring energianlægs størrelse og økonomisk levedygtighed. De store anlæg er mere rentable, men de små anlæg er ofte mere ønskværdige for lokalsamfundet. Martin Merrild, tidligere formand for Landbrug & Fødevarer, har påpeget en kritik af solenergiens effektivitet, idet solenergi kun er effektiv 12% af tiden. Dette fører til en diskussion om energiproduktionens balance og behovet for at supplere sol- og vindenergi. Problemstillingen om "Not In My BackYard" (NIMBY) har også været et centralt punkt i debatten. Hvordan skaber man plads til vind- og solenergi, når indsigelser fra naboer ofte opstår? Løsningen synes at ligge i dialog og inddragelse af lokalsamfundet samt kompensation til naboer. Direktør Lars Midtiby fra Danmarks Naturfredningsforening har foreslået, at man omdisponerer landbruget til fordel for vedvarende energi, mens Kristian Gade fra Holstebro-Struer Landboforening har argumenteret for mere multifunktionalitet, hvor landbrug og energiproduktion kan sameksistere. Denne debat afspejler en bredere national diskussion om, hvordan Danmark skal forme sit landskab i de kommende år. Det står klart, at enhver beslutning ikke kun påvirker landbrug og energiproduktion, men også de mennesker, der kalder disse steder deres hjem.

Den filosofiske

"Grøn Omstillings Dilemmaer: Landbrug, Natur og Energi i Samspil" I Holstebros hjerte har en debat om Danmarks fremtidige landskabsforvaltning taget form, en debat, der i sin kerne handler om, hvordan vi kan balancere mellem landbrug, natur og behovet for grøn energiproduktion. Med 60% af Danmarks jord dedikeret til landbrug, står vi over for et dilemma: Hvordan finder vi plads til både landbrug, biodiversitet og den nødvendige udvidelse af grøn energiproduktion? Debatten har vist, at landbrugssektoren, energibranchen og miljøforkæmpere, trods forskellige udgangspunkter, deler flere synspunkter, end man kunne forvente. Men samtidig fremkommer det, at der stadig er kanter, der skal slibes til for at nå en fælles forståelse. Et centralt diskussionspunkt har været solcellernes rolle i landskabet. Med en øget tendens til at opsætte solcelleparker frem for vindmøller, står vi med en udfordring: Solceller anses ofte for at være en æstetisk belastning. Greenpower Denmark-direktør Kristian Jensen anerkender dette, og påpeger, at større anlæg er mere økonomisk rentable, men kan være problematiske for lokalsamfundet. Martin Merrild, tidligere formand for Landbrug & Fødevarer, fremhævede solenergiens begrænsede effektivitet og udfordrede energisektorens fremstilling af solenergi som en altomfattende løsning. I modsvar påpegede Kristian Jensen, at vindenergi fortsat er at foretrække, men at solenergien spiller en vigtig rolle i at balancere energiproduktionen, specielt under vindstille forhold. NIMBY-problematikken, "ikke i min baghave", er også et væsentligt aspekt i denne diskussion. Niels Erik Madsen fra Skovgaard Energy fremhæver vigtigheden af dialog og inddragelse af lokalsamfundet for at overvinde modstand mod energiprojekter. Lars Midtiby fra Danmarks Naturfredningsforening foreslår, at vi må acceptere landskabsændringer for at imødekomme behovet for mere vedvarende energi, mens Kristian Gade fra Holstebro-Struer Landboforening opfordrer til multi-funktionalitet, hvor energiproduktion og landbrug kan sameksistere på samme arealer. Debatten i Holstebro illustrerer, at grøn omstilling kræver en nuanceret tilgang, hvor vi respekterer de forskellige interesser og behov, der er på spil. Det handler ikke kun om at beskytte naturen eller at fremme grøn energi, men også om at anerkende og respektere det arbejde og liv, der er knyttet til landbruget.

Den alvorlige

"Grønne Fremtidsvisioner: Et Møde Mellem Jord, Energi og Natur" I Holstebros hjerte har en debat udfoldet sig, der tegner konturerne af Danmarks fremtidige landskab. Et landskab, hvor landbrug, naturbevarelse og energiproduktion skal finde en fælles rytme. Cirka 60 procent af Danmarks jordareal er dedikeret til landbrug, hvilket efterlader et begrænset rum til at favne biodiversiteten, beskytte vandmiljøet og udvide grøn energiproduktion. Et estimat foreslår, at der skal findes yderligere 30.000-40.000 hektarer til dette formål. Deltagerne i debatten, der omfattede landbruget, energisektoren og miljøforkæmpere, viste overraskende enighed om de grundlæggende præmisser, men også, at der stadig er detaljer, der kræver finpudsning. Et centralt emne var de upopulære solceller, der har skudt op i landskabet, mens antallet af vindmøller er faldet. Disse solceller, der nu dækker 3100 hektarer, er blevet et symbol på den æstetiske og praktiske udfordring ved grøn energiproduktion. Kristian Jensen fra Greenpower Denmark og Niels Erik Madsen fra Skovgaard Energy har belyst den økonomiske model bag energianlæg, hvor større ofte er bedre, men har også anerkendt de lokale samfunds æstetiske betænkeligheder. På den anden side står Kristian Gade, lokal landbrugsformand, der ser potentialet i mindre solenergianlæg på tagene, hvis økonomien tillader det. Martin Merrild, tidligere formand for Landbrug & Fødevarer, har rejst spørgsmålet om solenergiens effektivitet, hvortil Kristian Jensen har svaret med at påpege solenergiens rolle i at balancere det samlede energisystem. NIMBY-problematikken ("ikke i min baghave") var også et fokuspunkt, hvor Niels Erik Madsen fremhævede vigtigheden af dialog med lokalsamfundet. Kristian Jensen tilføjede, at kompensation til naboer, jobskabelse og godt samspil med lokalområderne er nøgleelementer for at mindske modstanden mod grøn energiproduktion. Lars Midtiby fra Danmarks Naturfredningsforening og Kristian Gade fra Holstebro-Struer Landboforening pegede på behovet for at omstrukturere brugen af jord, hvor færre dyr og mere multifunktionalitet kan være en del af løsningen. De fremhævede, at når landbruget skal tilpasse sig de nye krav, skal der også vises respekt for de mennesker, hvis liv og hjem er uløseligt forbundet med jorden. Denne debat i Holstebro afspejler en national samtale om, hvordan Danmark kan forme et landskab, der både respekterer vores landbrugsarv, beskytter naturen og fremmer grøn energi. Det er en samtale, der kræver nuancerede og kreative løsninger for at forene disse tilsyneladende modsætningsfyldte behov.